Hur man stöder en vän i en svår tid

31.10.2018

Om man googlar på nätet finns så mycket felaktiga råd om vad man ska göra när man har en förlust av något slag. Dödsfall, skilsmässa, blivit av med jobbet, övergrepp, mobbning, varit med om en olycka m.m. "Tänk på allt bra du har", "Gå ut och roa dig så glömmer du det tråkiga", "Var stark för dina barn", "Det finns en mening i detta", "Släpp taget" är exempel på råd som vi alla har fått lära oss att ge. För vi vill ju så gärna finnas där! Stötta och hjälpa. Och att tänka positivt är ju det viktigaste av allt. Eller?
Och nu har det ju dessutom gått lång tid sedan förlusten inträffade, så då borde man ju se framåt. Då borde det ju ha gått över, och man får skärpa till sig och ta sig i kragen...Eller?

Visst kan man efter ett tag gå vidare genom livet. Men det betyder inte att såren är läkta. Grejen är, att har man ett sår, så hjälper inte det här tänket. Trots att det är det vi har fått lära oss. Tiden läker inte per automatik alla sår. Det som hjälper är att på djupet, i hjärtat komma till ett avslut. Ett trasigt hjärta läker man inte med huvudet. 

Jag är så glad att ha hittat metoden för sorgbearbetning som genom åren har hjälpt 1000-tals människor, inklusive mig själv. Och nu är jag certifierad handledare i detta (vid Svenska Institutet för Sorgbearbetning).

När man förlöser de där taggarna som sitter, nageltrånget som värker, blåmärket som ömmar, då får man tillgång till en kraft, energi, glädje och skaparlust, men för att specifikt ta bort de där taggarna som kilat sig in, så rekommenderar jag dig verkligen varmt att prova denna pedagogiska metod som sorgbearbetning handlar om! 

_________________________________________________________

Jag håller just nu på att sätta ihop min första pilotgrupp. Har fått in några ansökningar och ser gärna att fler söker. Du som deltar får kraftig rabatt mot att du är villig att vara en ärlig referens, boken - sorgbearbetning och fika :) 
Start i november i Umeå. 8 träffar. Ser gärna att både män och kvinnor söker.

Är detta något du vill ge dig som en fantastisk jul- och nyårspresent för resten av ditt liv? Hör av dig! Jag svarar mer än gärna på frågor!

Du kan också läsa mer under "behandlingar/samtal" här på min hemsida. 

Att göra detta i grupp och se deltagarnas förändring är oerhört kraftfullt. Men framöver kommer jag givetvis också att ta emot klienter som vill gå en-och-en.

Massor av ljus, värme och kärlek vill jag skicka till er alla. <3